ZELENINOVÉ SALÁTY NA PRÁZDNINY



Houbový salát

70 dkg hub (žampiony, hlívu, nebo hříbky) povaříme ve slaném nálevu – propláchneme studenou vodou.

50 dkg paprik + 50 dkg cibule – nakrájíme + 5 polévkových lžic octa, 10 lžic oleje, 1 sklenka kečupu, 8 dkg cukru, 2 dkg soli – povaříme.

Pak přidáme houby a necháme 2 hodiny odležet. Plníme do sklenic. Sterilujeme na 90 – 100 °C asi 20 – 25 minut.

 

Červená řepa s bílým zelím

5 kg zelí – nastrouháme, 5 kg řepy – uvaříme a nastrouháme, 1 kg cibule – nakrájíme.

Svaříme: 3 l vody, 8 lžic soli, 90 dkg cukru, 0,8 dl 8% octa, kmín dle chutí.

Vše smícháme, plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut při 80 °C