Nepečené čokoládové sušenky z ovesných vloček, cuketové bramboráčky, makové lívanečky



Datum konání:
2.11.2016

Recepty připravila Nela Bajerová

Nepečené čokoládové sušenky z ovesných vloček:

 na cca 36 sušenek

3 hrnky drcených ovesných vloček, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/3 hrnku holandského kakaa, 120 g másla na kostky, 1 lžička vanilkového extraktu, 1/4 lžičky soli, 1/2 hrnku arašídového másla (nemusí být)

Postup:

1–2 pečicí plechy vysteleme pečicím papírem. Smícháme cukr, mléko, máslo a kakaový prášek v hrnci a dáme na mírný oheň. Vaříme po dobu cca 3 až 4 minuty. Přimícháme vločky, vanilkový extrakt (a arašídové máslo, pokud chcete) a rychle míchejte, dokud se vše nespojí v jednotnou hmotu. Pomocí lžíce namočené ve vodě odebereme trochu směsi a dáváme na pečicí papír do tvaru sušenek. Necháme cca 10 až 15 minut vychladnout. Pro urychlení můžeme dát do lednice. Ihned podáváme, nebo skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 7 až 10 dní.

Slaninovo-cuketové bramboráčky:

Na placky: 5 brambor, 4 menší cukety, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 200 g slaniny, 1 lžička majoránky, 2–3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, olej

Postup :

  Cukety i brambory oloupejte a nastrouhejte. Osolte je a nechte chvilku odstát, aby se z nich uvolnila voda. Po chvíli přebytečnou vodu z brambor slijte. Do osolených a vymačkaných brambor a cuket přidejte lžičku majoránky, sůl, pepř, slaninu nakrájenou na kostičky, dva vylisované stroužky česneku a dva žloutky. Aby byly placky krásně nadýchané, vyšlehejte bílky do pěny a poté je zamíchejte do těsta. Podle hustoty nasypte do těsta dvě až tři lžíce hladké mouky a celou směs pečlivě promíchejte. Na pánvi na středním plameni zahřejte olej. Velikost bramboráků přizpůsobte vlastní chuti. Placky osmažte z obou stran dozlatova.

Makové lívance :

Těsto: 500 ml mléka, 1 vejce, 240 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, droždí (větší polovina kostky), 4 lžíce mletého máku, 1 lžíce hnědého rumu.

Dohotovení: moučkový cukr, mák mletý, skořicový cukr, švestková povidla

Plus: olej (na smažení)

 Postup:

V mléce se špetkou soli, cukrem, rumem a částí mouky si rozmícháme vejce s droždím, které si necháme rozpustit. Pak přisypeme zbytek mouky, zamícháme a necháme na teplém místě vykynout - začnou se tvořit bubliny a těsto zvětší objem. Pokud chceme mít lívance nadýchané a vláčné během kynutí ještě jednou promícháme a necháme znovu vzejít.
Těsto po vykynutí naběračkou lijeme do lívanečníku nebo na pánev s rozpáleným olejem a smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme posypané cukrem s mákem, potřené povidly ... - dle chuti.

 

 

P1120547.JPG P1120544.JPG P1120543.JPG