Špenátová polévka
300g – špenátu, 120 ml smetany, 1 žloutek, 1kostka bujonu, 2 vajčka vařená na tvrdo (nemusí být), sůl, mletý pepř, sekaná petrželka
Postup: z bujonu uvaříme vývar asi z 1 litru vody. Uvařený a okapaný špenát prolisujeme do vývaru. Osolíme, opepříme a polévku zjemníme žloutkem rozmixovaným v mléce. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a vložíme do polévky. Vrch posypeme sekanou petrželkou.
Bramborové taštičky
600 g brambor, 200 g hrubé mouky, 150 g krupice, 1 vejce, 100 g švestkových povidel – rozředit 300 ml vody, 100 g strouhanky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, sůl.
Postup: oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme, sůl, krupici, prosátou mouku a vypracujeme těsto. (část mouky necháme na podsypání). Těsto vyválíme na tenčí plát, vypichujeme kolečka asi o průměru 6 cm, na střed povidla, vložíme do tvořítka a překlopíme (nebo přeložíme a okraje pevně stiskneme). Zvolna vaříme v mírně osolené vařící vodě – lehce zamíchat. Hotové sypeme nasucho osmahnutou strouhankou, cukrem a přelejeme máslem.
Koláč s příchutí Hawaiie
Korpus: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krystal, ½ hrnku oleje, 2 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 2 lžíce hnědého rumu, 1 hrnek mléka, ½ hrnku kokosu (i víc, dle chuti, může být i kakao).
Krém: 1 měkký tvaroh (polotučný ve vaničce), 3 vanilkové cukry, asi 20 ml hnědého rumu (dle chuti), 1 plechovka ananasový kompot (ale může být i jiné ovoce, např. jahody), 1 margotka.
Postup: dáme si předehřát troubu na 160 C°, vymažeme a vysypeme formu na pečení kokosem (nejlépe vyšší kulatou, s oddělávacím dnem). Ve větší míse smícháme ingredience na korpus a vložíme do trouby na 40 - 45 minut (horkovzdušná). Mezitím si v hlubší míse smícháme ingredience na krém, což je tvaroh, rum a vanilkový cukr. Hotovou směs dáme vychladit do lednice, než se upeče korpus. Jakmile vytáhneme korpus, tak jej vyklopíme a necháme vychladnout.
Na vychladlý korpus namažeme studený krém a poklademe ananasem (či jiným ovocem) a posypeme nastrouhanou Margotkou.
Navíc – pro letní dny
Lahodný ovocný koktejl
2 ks Activia - kysaný nápoj, 200 g jahod, 100g malin, 100 g manga, 3 lžíce medu, 8 lístků meduňky nebo máty na ozdoby (nemusí)
Postup: Do mixéru nalijeme oba Activia kysané nápoje, přidáme omyté jahody pokrájené na kousky, omyté maliny kousky manga a med. Vše mixujeme tak dlouho, až se nápoj ušlehá do pěny. Rozlijeme do sklenic, ozdobíme ovocem, které napícháme na párátka a lístkem ozdobíme povrch koktejlu.
Domamil 115
675 43 Domamil
1. stupeň: +420 564 034 561
2. stupeň: +420 565 383 676
jídelna: +420 564 034 131
MŠ: +420 606 415 727