Avokádová pomazánka, čarodějnické brambory, americké čokoládové cookies



Datum konání:
2.3.2016

Avokádová pomazánka

1 avokádo, 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a chilli, 1 drcený stroužek česneku, 1 toustový chleba

Postup: rozmačkejte 1 avokádo a přimíchejte 1 lžíci panenského olivového oleje a 1 lžíci citronové šťávy. Osolte a přidejte špetku chilli. Můžete přidat 1 drcený stroužek česneku.

 

Čarodějnické brambory

8 brambor, 1 klobása, 2 cibule, kysaná smetana, strouhaný sýr, olej, grilovací koření a sůl

Postup: Opláchneme brambory pod studenou vodou a uděláme v nich zářezy, vzdálené přibližně 3 mm. Pozor, ovšem, aby se brambora nerozkrojila. Nakrájíme klobásu (popř. párek) a cibuli na kolečka. Střídavě klademe do zářezů v bramboře. Potřeme olejem a podle chuti posypeme grilovacím kořením a osolíme. Dáme do pekáče/zapékací misky a přikryjeme alobalem - do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut, poté sundáme alobal a necháme dopéct ještě 15 minut. Posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct na 10 minut. Hotové brambory můžeme vylepšit zakysanou smetanou a bylinkami.

Americké čokoládové cookies
1 hrnek (225 g) másla - pokojové teploty, 1 hrnek (225 g) krupicového cukru, 1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru, 3 vejce, 1 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu , 1 1/2 ČL jedlé sody, 3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky, 400 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky vel. 5 - 10 mm

Postup: 1. Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem.

  1. V kuchyňském robotu ušleháme máslo s oběma cukry, cca 5 minut.
  2. Přidáme vejce a šleháme další 2 až 3 minut až směs trochu zesvětlí.
  3. Vmícháme sůl, vanilku, jedlou sodu a promícháme.
  4. Nakonec přidáme mouku s nakrájenou čokoládou a řádně promícháme. Těsto bude hutné.
  5. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Kouli lehce stlačíme, aby z ní byla placka cca 5 cm široká a 1 cm vysoká.
  6. Pečeme 10 - 12 minut jenom na spodním ohřevu, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé, ale střed je stále měkký.
  7. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
  8. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Klíčem k úspěchu těch správných amerických cookies (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.

 

20160302_142752.jpg 20160302_143106.jpg 20160302_142802.jpg
20160217_141130.jpg 20160302_143842.jpg 20160302_140148.jpg