Avokádová pomazánka
1 avokádo, 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a chilli, 1 drcený stroužek česneku, 1 toustový chleba
Postup: rozmačkejte 1 avokádo a přimíchejte 1 lžíci panenského olivového oleje a 1 lžíci citronové šťávy. Osolte a přidejte špetku chilli. Můžete přidat 1 drcený stroužek česneku.
Čarodějnické brambory
8 brambor, 1 klobása, 2 cibule, kysaná smetana, strouhaný sýr, olej, grilovací koření a sůl
Postup: Opláchneme brambory pod studenou vodou a uděláme v nich zářezy, vzdálené přibližně 3 mm. Pozor, ovšem, aby se brambora nerozkrojila. Nakrájíme klobásu (popř. párek) a cibuli na kolečka. Střídavě klademe do zářezů v bramboře. Potřeme olejem a podle chuti posypeme grilovacím kořením a osolíme. Dáme do pekáče/zapékací misky a přikryjeme alobalem - do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut, poté sundáme alobal a necháme dopéct ještě 15 minut. Posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct na 10 minut. Hotové brambory můžeme vylepšit zakysanou smetanou a bylinkami.
Americké čokoládové cookies
1 hrnek (225 g) másla - pokojové teploty, 1 hrnek (225 g) krupicového cukru, 1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru, 3 vejce, 1 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu , 1 1/2 ČL jedlé sody, 3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky, 400 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky vel. 5 - 10 mm
Postup: 1. Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem.
Klíčem k úspěchu těch správných amerických cookies (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.
Domamil 115
675 43 Domamil
1. stupeň: +420 564 034 561
2. stupeň: +420 565 383 676
jídelna: +420 564 034 131
MŠ: +420 606 415 727