Banánovo-čokoládová roláda
Těsto: 5 ks vejce, 100 g polohrubá mouka, 100 g cukr krupice,1 lžíce teplá voda 1 lžíce oleje, 1 lžíce kakao(vrchovatá), pečící papír
Krém: 250 ml smetana ke šlehání 33 %, 1 ks vanilkový cukr, 200g pomazánkové máslo přírodní, bez příchuti, 2 lžíce moučkový cukr, 3 ks banány dle velikosti, 2 - , 80 g čokoláda na vaření, 1 lžíce olej cca
Příprava:
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na klasický nízký plech (cca 45x35 cm) vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 10-12 minut, vyzkoušíme špejlí. Ještě horkou stočíme i s papírem do rolády a necháme vychladnout. Po vychladnutí opatrně rozmotáme a sundáme papír, plát potřeme krémem (trochu si necháme na potření rolády), poklademe oloupanými banány a svineme. Potřeme zbylým krémem a pocákáme rozpuštěnou čokoládou vymíchanou s olejem nebo kouskem másla. Dáme vychladit a proležet, pak krájíme na plátky. Krém: Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme máslo s moučkovým cukrem a došleháme do hladkého krému.
Domácí slané tyčinky:
Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, ¼ hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 kostka droždí, špetka soli, 1 bílek na potření, sůl, kmín na posypání
Příprava:
Do mísy vsypeme mouku, uděláme do ní důlek, nalijeme do něho mléko, olej, žloutek, sůl a droždí. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké nelepivé těsto, které nemusíme dávat nakynout. Z těsta na pomoučeném vále děláme malé nebo i velké tyčinky. Tyčinky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a posypeme solí a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 min.
Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou:
Suroviny: těstoviny, mražený špenát, 200g šunka, česnek, smetana, 2ks vejce, máslo, bazalka, sůl
Příprava:
Těstoviny uvaříme. Stejně s těstovinami dáme vařit špenát, aby se rozehřál a přidáme 2 lžíce vody a česnek. Nakrájíme šunku a osmahneme na kousku másla. Sýr nastrouháme a smícháme s vajíčkem a smetanou, trochu osolíme. Troubu předehřejeme asi na 180 °C a do mísy vrstvíme těstoviny, šunku, špenát. Jednotlivé vrstvy posypeme bazalkou a osolíme. Nekonec poslední vrstvu zalijeme směsí se sýrem, vejcem a smetanou a dáme zapéct.
Domamil 115
675 43 Domamil
1. stupeň: +420 564 034 561
2. stupeň: +420 565 383 676
jídelna: +420 564 034 131
MŠ: +420 606 415 727