Muffiny s čokoládou, šneci se sezamem, lasagne s bešamelem



Datum konání:
17.2.2016

Muffiny

Suroviny:

1 šálek polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku mléka, 1/4 šálku másla,                                                    malé kousky čokolády, špetka soli, 1 vejce

Postup přípravy receptu

V nádobě smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo, dále přidáme mléko, vejce a špetku soli.                                                            Vše dobře dohromady promícháme. Těsto vložíme rovnoměrně do 12 košíčků na muffiny a vložíme                                                               na plech. Posypeme každý muffin kousky čokolády a dáme do trouby upéct. Pečeme asi 20 minut                                                              při 180 °C.

Šneci

Suroviny:

1 balíček listového těsta, kečup, koření na pizzu, šunka (může být salám), nastrouhaný sýr, vajíčko                                                              na potření, sušené oregano, sezamová semínka (na posypání)

Postup přípravy receptu

Těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru čtverce. Rozválené těsto potřeme kečupem, posypeme                                                      kořením na pizzu, poklademe šunkou, posypeme sýrem a zabalíme do pevné a úzké rolády. Ostrým                                                            nožem krájíme asi 1cm silná kolečka, klademe na plech s pečícím papírem. Před pečením potřeme                                                            vajíčkem, posypeme oreganem a sezamovými semínky. Pečeme na 180 stupňů do růžova.                                                                          (Kdo má víc sýru, může ještě posypat před dopečením vršky šneků.)

Lasagne

Suroviny:

1 balení lasagní, tvrdý sýr

Masová směs: 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 400 g mletého masa (nejlepší je hovězí), oregano,                                                                                              grilovací koření, pepř, sůl, bazalka, kečup, 1 plechovka loupaných rajčat

Bešamel:   50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/2 l mléka, muškátový oříšek, pepř, sůl

Postup přípravy receptu

Připravíme si masovou směs: osmažíme najemno nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky                                                                 do zlatohněda. Poté přidáme mleté maso a necháme je zatáhnout. Poté maso okořeníme, přidáme                                                               kečup. Kořeníme hodně, jde o to dosáhnout výrazné chuti koření. Smažíme, dokud maso není hotové.                                                          Pak přidáme plechovku s rajčaty, krátce povaříme, případně dochutíme.

Bešamel: rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Až je jíška osmažená, přilijeme                                                                        mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (konzistence                                                                        asi jako puding). Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem. Položíme vrstvu lasagní, na to                                                                            navrstvíme část masové směsi a bešamelu, poté opět těstoviny a postup opakujeme, dokud                                                         máme suroviny. Poslední vrstvou by mělo být maso a bešamel, který posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme při 180°C asi 45 minut

 

 
Mufiny.png20160217_145154.jpg   20160217_144721.jpg20160217_144554.jpg
     
 Lasagne 1.pngLasagne 2.png