Šlehačková roláda bez mouky,květákové placky a zapečené sýrové toasty



Datum konání:
27.4.2016

Šlehačková roláda bez mouky

 6 vajec, 70 g cukr moučka, 2 větší lžíce kakaa, 1 kelímek 40% smetany na šlehání

Příprava:

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem a do vyšlehaných žloutků vmícháme přes síto kakao.
  2. Vyšleháme bílky do tuha a opatrně vmícháme do vyšlehaných žloutků.
  3. Směs nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem předehřáté troubě na 200° 8 min (elektrická, horní a spodní topné těleso).
  4. Po vytažení na piškot položíme suchou čistou utěrku a ihned překlopíme na druhý plech. Tudíž pod roládou je teď utěrka a nahoře papír. Počkáme tak 5-10 minut a papír odlepíme. Srolujeme i s utěrkou a necháme vychladit.
  5. Až roláda vychladne, vyšleháme 40% šlehačku do tuha. Rozmotáme roládu, potřeme šlehačkou a zpět zamotáme.
  6. Dáme chladit do ledničky na hodinku, dvě.

 

Květákové placky

Květák, 6 lžic mléka, 6 lžic polohrubé mouky, 2 žloutky (bílky na sníh), špetka muškátového oříšku, pepř, sůl

Příprava:

  1. Do mísy nahrubo nastrouháme květák, přidáme sůl, mouku, mléko, koření a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
  2. Lžící tvoříme placky a opečeme na obou stranách dozlatova. Jako přílohu podáváme vařené brambory či bramborovou kaši.

 

 Zapečené sýrové toasty

4 plátky toastového chleba (bílý či celozrnný), 2 plátky sýra Eidam, 2 plátky šunky debrecínky,

1/2 Hermelínu (či Camembertu), 1/2 kostky taveného sýra, olivový olej

Příprava:

  1. Na plech na pečicí papír položíme 2 toastové chleby, lehce pokapeme olivovým olejem a dáme zapéct do trouby na cca 220°C asi 5-7 min.
  2. Na opečené chleby položíme plátek sýra, plátek šunky a 2 tenké (asi 0,5cm) plátky taveného sýra a přiklopíme dalším toastovým (ještě neopečeným) chlebem.
  3. Na něj 2 plátky Hermelínu, mezi něj plátek taveného sýra.
  4. Vše zapečeme pod grilem do zezlátnutí sýra a podáváme se zeleninou.
 20160427_145810.jpg  20160427_142535.jpg  20160427_140728.jpg