Ředkvičková pomazánka, jablečné bowle bez alkoholu, plněné brambory se zeleninovým salátem



Ředkvičková pomazánka

2 svazky ředkviček, 2 snítky čerstvé máty, 4 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžíce majonézy, 2 špetky soli,

2 špetky mletého černého pepře

 

Postup přípravy: omyté ředkvičky nastrouhejte do mísy, přidejte jemně nasekanou mátu, jogurt a majonézu. Dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Nejlépe chutná se slanými sušenkami.

 

 

Jablečné bowle bez alkoholu

1 ks citronové kůry, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 3 polévkové lžíce cukr krupice, 600 ml džus jablečný, 6 ks jablka, 1 ks skořice celá, 300 ml sodovka, 300 ml voda pitná

 

Postup přípravy: oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a povaříme ve vodě s cukrem, skořicí a kouskem citronové kůry doměkka. Jablka nesmíme rozvařit. Necháme vychladnout. Nálev potom scedíme do teriny, přidáme citronovou šťávu, džus a dáme asi na 1 hodinu do chladničky. Před podáváním přilijeme sodovku, zamícháme a vzniklou bowli nalijeme na podušená jablka. Podáváme se lžičkou. Dobré na osvěžení.

.

 

 

Plněné brambory  
menší brambory uvařené ve slupce - 1,5 kg, tavený sýr - dle chuti (šunkový, smetanový..) obdélníček, 2 ks Lučina nebo Cottage, pomazánkové máslo..., 100 g šunka, 100 g pažitka, 1 lžíce pepře, sůl, olej, ingredience na trojobal  

 

 Postup přípravy: uvařené vychladlé brambory oloupeme, v půlce rozkrojíme, středy vydlabeme, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou šunku, sýr, lučinu, pažitku a dobře promícháme. Hmotou naplníme vydlabané osolené a opepřené brambory a pevně je k sobě opět spojíme. Naplněné brambory obalíme nejdřív v mouce, pak ve vejci a naposledy ve strouhance. Smažíme ze všech stran v oleji dozlatova (nebo fritujeme).

Jako doplněk můžeme připravit dip z měkkého tvarohu zředěného trochou mléka a ochuceného pikantním kořením dle vlastní chuti, který podáváme zvlášť v misce.

Pokud nám směs zbude, můžeme z ní udělat kuličky, které také obalíme a osmažíme.

Lze jíst i vychladlé s čerstvou zeleninou.

 

 

Tiramisu po česku

2 pomazánková másla bez příchuti, 2 balíčky dětských piškot, 2 smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 1/4 l silné kávy, kakao, rum

 

Postup přípravy: uvaříme 1/4 l silné kávy a po vychladnutí přidáme trochu rumu. Vyšleháme smetanu a pomazánkové máslo, spojíme a přidáme cukr. Dortovou formu vyložíme fólií, vytřeme trochou krému, na něj naskládáme piškoty, pokapeme kávou a potřeme krémem. Celý postup zopakujeme, poslední vrstva je krém, který posypeme kakaem. Dáme vychladit do lednice.

20170503_145214.jpg 20170503_151154.jpg
20170503_150327.jpg 20170503_151731.jpg