Pomazánka s ananasem, Špekáčkový kotlík, chia pudink s mangem, strawberry mojito



Datum konání:
12.4.2018

Pomazánka s ananasem


2 žervé , 2 lžíce kysané smetany, špetka soli, plátek ananasu, 10 hrozinek
Žervé rozmíchej s kys. smetanou a solí. Hrozinky zalij v hrnečku vařící vodou a nech je 10 minut nabobtnat. Pak je přeceď přes síto. Přidej je spolu s nadrobno nakrájeným ananasem do tvarohové směsi a lehce promíchej.
 
Špekáčkový kotlík kačera Donalda (pro děti)


2 cibule, 8 větších špekáčků, 8 vařených brambor, 3 lžíce pokrmového tuku, 0,2 l mléka, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/8 smetany, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře,  1 svazek pažitky
Cibuli pokrájenou na drobné kousky necháme na tuku zesklovatět. Přidáme na plátky pokrájené brambory, na kolečka nakrájené špekáčky a zalejeme mlékem. Přidáme rajčatový protlak smíchaný se smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit na slabém plameni asi 15 min. Hotový pokrm posypeme pažitkou.

Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky

200 ml vody, med nebo agávový sirup - 2 lžíce, zralé mango, kokosové lupínky, chia semínka - 6 lžic,

kokosové mléko 200 ml

Chia semínka dejte naložit do kokosového mléka smíchaného s vodou. Pokud chcete, můžete použít pouze kokosové mléko, ale v poměru 1:1 s vodou ničemu neuškodíte. K semínkům přimíchejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu. Semínka dobře promíchejte a rozdělte do skleniček podle porcí. Takhle nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne, aby do sebe semínka natáhla maximum vody.

Před servírováním nakrájejte čerstvé mango na malé kostičky a můžete je naskládat na pudink. Čerstvé mango vybírejte opravdu pečlivě, aby bylo dostatečně zralé a měkké.

Kokosové lupínky nechte lehce opražit na rozpálené pánvi, čímž zvýrazníte jejich kokosovou chuť a vůni. Je to taková finální tečka.

 

Strawberry Mojito pro děti

 

limetka 1ks, jahoda střední 4 ks, máta peprná 10 lístků, cukr třtinový 3 lžičky, soda na dolití, sklenice 200ml, kávová lžička 

Do připravené sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a nakrájené jahody. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led. Vše zalijeme sodou. A můžeme podávat.

Můžete mojito ozdobit: kolečko limetky na hvězdičku a položím ho na okraj sklenice, nebo na hladinu sklenice hoďte kolečko jahody.