Citronová bábovka, párky v těstíčku, smažené sýrové placičky



Datum konání:
25.1.2018

Citronová bábovka

Suroviny: mouka, tuk, 120g cukru, 150g jogurt-bílý, 1 polévková lžíce citronové kůry, 2ks vajíčka, 1ks vanilkový cukr, 200g mouka polohrubá, 1 balíček prášek do pečiva, ½ ks citronu,

Příprava:

Připravíme si formu na bábovku, kterou si pečlivě vymažeme tukem a lehce vysypeme moukou. Zapneme si troubu na 160°C.
Rozklepneme si vajíčka a pomocí mixéru šleháme. Postupně přidáváme vanilkový cukr a klasický cukr. Zakápneme citronovou šťávou a nezapomeneme na prášek do pečiva. Po troškách přisypáváme polohrubou mouku a mícháme.

Vyklopíme bílý jogurt a nasypeme citronovou kůru. Těsto propracujeme, přendáme do bábovkové formy a upečeme. Vyklopíme, pocukrujeme a můžeme servírovat

Párky v těstu

Suroviny: těsto:  160 g eidam sýr nebo Gouda jemně nastrouhaný, 500g polohrubá mouka, 1 lžička sůl, 1ks vejce, 1ks droždí kostka, 100ml mléko, 200

g máslo nebo Hera, hladká mouka na podsypání Další: rozšlehané vejce na potření,

600g párky ve vlastním střívku, dle chuti:sýrové, vídeňské, debrecínské, mini párky cca, koření dle chuti: kmín, směsi koření, sůl, semínka dle chuti, mák

Příprava:

Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze všeho vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Nenecháváme kynout, ani neděláme kvásek.

Z těsta vyválíme na pomoučněném stole slabý plát, který rádýlkem pokrájíme na slabé proužky, které namotáváme na párky z jednoho konce na druhý. Takto zabalené párky přeneseme na plech, potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky, atd… a dáme ihned péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova

Po vyndání z trouby můžeme hned servírovat.

Smažené sýrové placičky

Suroviny: 200g eidam sýr, 2ks houska, 3ks vejce (2-3), sůl, pepř mletý, strouhanka, bylinky dle chuti

Příprava:

Housky (den staré) nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s vajíčky a s nahrubo nastrouhaným sýrem. Směs můžeme vylepšit přídáním bylinek (libeček, pažitka...) nebo koření (paprika, kari, vegeta...). Dochutíme solí a pepřem. Tvoříme menší placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme - nejdříve zprudka, pak dopékáme pomaleji. Chutná jako smažený sýr, ale při smažení na pánvi se neroztéká. Podáváme s tatarkou, bramborem, zeleninovým salátem.

20180201_150204.jpg 20180201_144709.jpg 20180201_144222.jpg

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář